Viciile de refractie pe intelesul tuturor

Viciile de refractie (ametropiile) apar atunci cand razele de lumina care intra in ochi nu sunt focalizate corespunzator pe retina. Se manifesta sub forma de miopie, hipermetropie si astigmatism, la care se adauga presbiopia, deteriorarea vederii de aproape. Toate tulburarile de vedere pot da durere de cap, ameteala, lacrimare, inrosirea ochilor, vedere neclara, dificultati la citire. Pentru corectia acestor ametropii se pot utiliza ochelari, lentile de contact sau metode chirurgicale. In general, ochelarii prescrisi pana in 40 de ani, sunt destinati a fi purtati permanent, abia dupa aceasta varsta fiind separati – pentru distanta, pentru aproape. 


MIOPIA 

Cauze: Miopia este viciul de refractie in care imaginea unui obiect nu ajunge pe retina, pentru ca ochiul este fie prea lung, fie prea puternic. Este afectata doar vederea la distanta, cea la aproape fiind conservata, chiar pana la varste inaintate. Afecteaza aproximativ o treime din populatie si debuteaza in copilarie, 7-8 ani, si creste progresiv pana la 20-25 ani. Adesea, este ereditara, insa poate aparea si la copii fara antecedente in familie.

Cum se manifesta: Copiii cu miopie acuza vedere incetosata la distanta (la televizor, pe strada). Ei incearca sa-si amelioreze vederea ingustand fanta palpebrala, ceea ce le da un aspect incruntat.

Cum se corecteaza: Corectarea acestui defect se face printr-o lentila de “minus” (lentila divergenta). In prezent, este unanim acceptata ideea conform careia, subcorectia miopiei poate agrava evolutia ei; asadar, se prescrie corectia completa determinata in urma unui control la medicul oftalmolog. 


HIPERMETROPIA 

Cauze: Hipermetropia este viciul de refractie in care imaginea unui obiect se proiecteaza in spatele retinei, pentru ca ochiul este fie prea scurt, fie prea slab din punct de vedere optic. Este o tulburare de vedere care afecteaza aproximativ un sfert din populatie. Aproape toti copiii se nasc hipermetropi, insa, odata cu cresterea in dimensiune a globului ocular, dioptria ochiului scade.

Cum se manifesta: Copiii si tinerii cu hipermetropie pot sa nu prezinte niciun simptom. La persoanele adulte apare tulburarea vederii la distanta, semn ca ochii nu mai pot sustine efortul de acomodatie (“crestere a dioptriei”) pe care il fac permanent. Pacientul se plange de durere de cap spre sfarsitul zilei, si mai ales dupa citit, si de vedere incetosata la aproape (lectura unui text cu caractere mici si contrast slab, cand iluminarea nu este optima). La copil, hipermetropia poate determina o deviatie oculare (strabism) permanenta sau intermitenta.

Cum se corecteaza: Corectare acestui defect se face printr-o lentila de “plus” (lentila convergenta). 


ASTIGMATISMUL 

Cauze: Astigmatismul este viciul de refractie in care, din cauza unei curburi asimetrice a suprafetei anterioare a ochiului (ca o minge de rugby), razele de lumina se focalizeaza in mai multe puncte. Astigmatismul poate fi simplu sau combinat cu miopia sau hipermetropia.

Cum se manifesta: Majoritatea persoanelor se nasc cu un grad de astigmatism, insa o parte din ei reusesc compensarea lui fara o corectie optica. Pacientii cu astigmatism confunda literele si cifrele (N cu H, 6 cu 8 etc).

Cum se corecteaza: Corectia acestei ametropii se face cu lentile cilindrice sau sfero-cilindrice. 


PRESBIOPIA 

Cauze: In jurul varstei de 40-45 de ani, devine manifesta presbiopia, un proces natural de “imbatranire” a cristalinului, ducand la scaderea treptata pana la pierderea completa a capacitatii de a vedea la aproape.

Cum se manifesta: Pacientii indeparteaza cartea de ochi, astfel facand efortul ochilor mai mic temporar. Dioptria determinata de presbiopie creste treptat, independent de cauze externe, incepand de la 40-45 de ani, pana la 60-65 de ani, dupa care se stabilizeaza. De aceea, in acest interval de varsta, este necesara schimbarea ochelarilor pentru aproape la fiecare 2-3 ani.

Cum se corecteaza: Corectia presbiopiei se realizeaza cu ochelari de aproape, ale caror dioptrii se stabilesc in functie de necesitatea corectiei la distanta. Se poate opta pentru o singura pereche de ochelari care sa satisfaca vederea la distanta, intermediar si aproape – ochelari cu lentile progresive.


Utilizarea lentilelor de contact e mai simpla decat crezi.

Aplicarea lentilelor de contact nu este atat de dificila precum poate parea la inceput. Important e sa acordam o atentie deosebita igienei mainilor si curatarii lentilelor cu solutiile adecvate, reducand astfel posibilitatea aparitiei unor iritatii sau infectii. Buna ingrijire a lentilelor ajutand la mentinerea sanatatii oculare si a confortului pe toata durata purtarii acestora.

 • Inainte de aplicarea lentilelor este esential sa cunosti si sa sa respecti aceste reguli: 
 • Inainte de a manevra lentilele de contact spala intotdeauna mainile cu apa si sapun si usuca-le cu un prosop curat care nu lasa scame
 • Spala, clateste si dezinfecteaza lentilele dupa fiecare utilizare
 • Pentru a evita inversarea lentilelor, incepe de fiecare data, atat la aplicare, cat si la scoatere cu aceeasi lentila

Cum aplici lentilele?

 • Inainte de aplicare clateste lentila cu putina solutie de intretinere.
 • Pune lentila pe varful degetului aratator de la mana cu care este obisnuit sa scrii.
 • Asigura-te ca lentila este in pozitia corecta – marginea trebuie sa fie in sus (forma de bol), nu spre exterior (farfurie).
 • Priveste drept inainte, pune degetul mijlociu pe centrul pleoapei inferioare si cu degetul aratator de la cealalta mana trage in sus pleoapa superioara.
 • Aplica usor lentila in partea de jos, pe zona alba a ochiului.
 • Priveste in jos, da drumul cu grija pleoapei inferioare si apoi celei superioare. Continua sa privesti in jos timp de cateva secunde pentru a permite lentilei sa se aseze.
 • Repeta procedura si pentru celalalt ochi.

Cum scoti lentilele de contact?

 • Inaintea fiecarei manevrari a lentilelor, spala bine mainile si sterge-le cu un prosop curat care nu lasa scame
 • Priveste in sus, pune aratatorul pe marginea lentilei si trage lentila in jos, spre partea inferioara a ochiului
 • Prinde usor lentila intre degete, fara a folosi unghiile
 • Dupa scoaterea lentilei clateste-o cu solutie si aseaz-o in recipient in care ai pus solutie proaspata.

Sfaturi utile:

 • Daca marginile lentilei se lipesc, pune lentila respectiva in palma, aplica solutie si freaca usor lentila pana marginile acesteia se desfac .
 • Daca ai aplicat una dintre lentile pe dos, nu este nici o problema, vei simti doar un usor disconfort care va disparea odata ce ai indepartat lentila si ai reaplicat-o corect.
 • Machiaza-te intotdeauna dupa ce ai aplicat lentilele de contact si demachiaza-te dupa ce le scoti de pe ochi. Astfel, machiajul nu va veni in contact cu lentilele tale.
 • Utilizeaza produsele cosmetice pe baza de aerosoli (fixativ, deodorant) inainte de aplicarea lentilelor.

Cum se ingrijesc lentilele:

 • Spalarea mainilor este primul pas ce nu trebuie niciodata omis atunci cand manevram lentilele de contact, indiferent daca ne referim la aplicarea, scoaterea sau curatarea acestora, pentru a impiedica patrunderea impuritatilor sau a microorganismelor pe suprafata lentilelor.
 • Lentilele de contact purtate trebuie curatate si dezinfectate inainte de fiecare purtare pentru a nu aparea riscul de depunere a substantelor prezente in mod natural in componenta filmului lacrimal pe suprafata acestora.
 • Curatarea si clatirea corecta, imediat dupa scoaterea lentilelor, elimina peste 90% din bacteriile ce se pot depune pe suprafata acestora. Curatarea se efectuaza prin pozitionarea lentilei in palma curata si uscata, aplicarea unei cantitati optime de solutie de curatare si masarea pe ambele parti timp de 20 de secunde.
 • Dupa acest procedeu lentilele vor fi plasate in recipientul de pastrare, in care a fost pusa in prealabil soluitie de intretinere proaspata. Nu trebuie neglijata nici igiena recipientului de pastrare, care dupa aplicarea lentilelor va fi golit, clatit cu solutie de curatare si lasat sa se usuce in mod natural.

Nu uita:

 • Dezinfectarea lentilelor in fiecare zi trebuie sa devina un obicei, astfel iti protejezi ochii de infectiile ce pot fi cauzate de diverse microorganisme care ajung pe suprafata lentilei.
 • Inainte de aplicare si dupa fiecare utilizare lentilele de contact trebuie clatite cu solutie pe ambele parti.
 • Solutia din recipientul de pastrare va fi inlocuita zilnic, iar acesta va fi clatit cu solutie proaspata, niciodata cu apa de la robinet.
 • Atunci cand depozitati lentilele, umpleti suportul de pastrare cu solutie speciala si asigurati-va ca fiecare lentila este acoperita in totalitate de solutie.