Am două rețete cu parametri diferiti de la doi medici oftalmologi. De ce diferă?

Am două rețete cu parametri diferiti de la doi medici oftalmologi. De ce diferă?

De multe ori, mi se întâmplă să primesc pacienți la consultație care, la întrebarea de deschiderece vă deranjează la vederea Dvs?”, îmi răspund că mai vor o a doua părere medicală, având déjà o rețetă din altă parte.

Pentru a înțelege motivele care generează diferențe între două rețete emise în momente ale zilei diferite, trebuie să înțelegem un pic din anatomia ochiului și cum funcționează sistemul optic al ochiului.

Ochiul este un sistem optic ce însumează în jur de 60 de dioptrii, dintre care o parte revin corneei (țesutul transparent de la suprafața părții colorate a ochiului) și o altă parte este generată de cristalin. Acesta din urmă este o lentilă ce își modifică puterea în funcție de distanța la care privim, dar și de starea lui fiziolgică.

La naștere, capacitatea de creștere a puterii din partea cristalinului (denumită acomodație) este incredibil de mare, astfel că bebelușii pot vedea bine la o distanță mică față de ochi. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, puterea de acomodație scade fiziologic, la toate persoanele, astfel că, în jur de 40 de ani, sesizăm că se vede mai bine scrisul mic de pe telefon/carte dacă îndepărtăm mâna de ochi.

Din cauza acestor variabile din interiorul sistemului optic al ochiului, pot apărea diferențe între două rețete emise (chiar și de către același prescriptor). Astfel, persoanele cu miopie (cele care au nevoie de dioptrii cu minus) trebuie să fie foarte odihnite când vin la consultație, altfel existând riscul ca medicul să prescrie o dioptrie de minus mai mare decât este nevoie în realitate. Dacă acest lucru nu este posibil, trebuie să iei in considerare că ți se vor administra picături pentru a determina cât mai corect valorile rețetei oftalmologice.

Persoanele care au nevoie de ochelari cu plus (hipermetropii), pot să acomodeze – ochii lor depun un efort prin care să susțină parte din aceasta dioptrie. Restul de dioptrie va trebui transpusă într-o pereche de ochelari. Totusi, și aici, dacă vii odihnit la consultatie (în prima parte a zilei), vei primi o dioptrie, iar dacă vii după masă, dioptria susținută de ochi va fi mai mică, astfel că ochiul va “cere” un plus mai mare.

Un lucru similar se întâmplă la ochelarii pentru aproape, caz în care ochii tăi au nevoie de o anumită dioptrie dimineață și alta, mai puternică, după masă. Totuși, aceste diferențe sunt mici, de 0.25 – 0.50 dioptrii.

În concluzie, trebuie să înțelegi că ochii tăi nu sunt un sistem matematic, ci unul fiziologic, care se adaptează mereu la condițiile de mediu și la starea ta de odihnă/oboseală, precum si la distanța la care privești. Ține cont de acest lucru atunci cand îți programezi următoarele vizite la medicul oftalmolog și comunică-i toate aspectele care te deranjează la vederea ta!

Dr Roxana Cozubaș

Medic Specialist Oftalmolog

Postat pe 08-11-2014 Q&A, Recomandate 0 249

Lasa un ComentariuLasati un comentariu

Trebuie sa  fiti logat pentru a posta un comentariu.

Categorii Blog

Arhiva Blog

Prev
Next

Niciun produs

Urmeaza a se stabili Transport
0 lei Total

Finalizare comanda