La vârsta mea, pot purta lentile de contact?

La vârsta mea, pot purta lentile de contact?

Este o întrebare pe care o aud foarte des în cabinet, ca răspuns la tentativa mea de a recomanda portul lentilelor de contact, ca alternativă la ochelari. De obicei întreb toţi pacienţii miopi dacă nu s-au gandit şi la varianta de lentile de contact pentru corecţia optică. În general, aceştia sunt candidaţii ideali pentru proba de lentile. Persoanele cu miopie, văzând bine la o distanţă mică, se vor descurca mult mai bine în manevrarea lentilelor de contact şi işi vor însuşi foarte uşor manualitatea de care este nevoie pentru a le adapta corect. Persoanele cu hipermetropie sau astigmatism pot avea ceva dificultăţi în aplicarea facilă a lentilelor, însă cu un pic de exerciţiu şi cu o oglindă care să mărească, şi un hipermetrop de +4.00 Dsf se poate descurca. Lentilele de contact la copii Experienţa proprie mi-a adus pacienţi şi de numai 7-8 ani, candidaţi ideali pentru lentile de contact:

  • Dioptrii mari care au rezultat în ochelari grei, care se spargeau/zgâriau uşor şi trebuiau schimbaţi des.
  • Tot dioptriile mari, de la o valoare în sus, dau aberaţii optice foarte mari (perceperea obiectelor de dimensiuni diferite, în caz de dioptrii mult diferite, ochiul drept faţă de ochiul stâng). Lentilele de contact, pentru că se află în prelungirea sistemului optic al ochiului, anulează această anizeiconie (percepţie diferită de dimensiuni între cei doi ochi).
  • Copiii foarte activi, care practică sport (inclusiv înot), nu işi pot purta corecţia optică în acest timp, ducând la pierderea performanţelor în acest domeniu. Nepurtarea corecţiei optice la copilul mic poate să ducă la scăderea iremediabilă a acuităţii vizuale sau la creşterea dioptriilor în timp.
  • Copiii au încredere mai mare în ei purtând lentil de contact, mai ales dacă cei din mediul lor de viaţă (colegi de gradiniţă/şcoală) i-au marginalizat din cauza purtării ochelarilor.

Una dintre fricile parinţilor în acest domeniu este că micuţii lor nu vor fi capabili să menţină regulile de igienă pentru un port adecvat. Tot experienţa mi-a arătat că cei mici sunt mai ascultători de sfaturile medicului decât sunt adulţii sau adolescenţii. Desigur că şi unul dintre parinte trebuie să fie implicat activ în procesul de monitorizare al celui mic. Lentilele de contact la adulţii trecuţi de 40 de ani În jurul vârstei de 40 de ani intervine necesitatea purtării unei perechi de ochelari pentru îmbunătăţirea vederii de aproape, astfel că aceşti pacienţi au nevoie de lentile speciale – multifocale sau progresive. Fie că alegi să le porţi în ochelari sau lentile de contact, avantajele lor faţă de ochelarii monofocali (pentru o singură distanţă) sunt clare:

  • Libertate de mişcare şi siguranţă în executarea diverselor manevre (condus), datorită acoperirii tuturor zonelor cu o vedere clară – distanţă, intermediar şi aproape.
  • Lentilele de contact oferă un câmp vizual mai mare decât cel dat de ochelari, făcându-le ideale pentru practicarea sporturilor.

  În plus, dacă nu te-ai adaptat cu lentilele de contact progresive (necesită, ca şi la ochelari, o perioadă de 1-3 săptămâni în care creierul să se obişnuiască cu noua imagine), poţi purta permanent dioptria de distanţă în lentila de contact, iar când ai de scris/citit ceva în zona de aproape, să-ţi pui ochelarii de aproape. Totuşi, acest lucru necesită o prescripţie specială de dioptrii, aşa că anunţă-ţi medicul despre ce metodă de îmbunătăţire a vederii vrei să utilizezi. În orice categorie de varstă te afli, trebuie să ştii că există o metodă de corecţie a vederii şi pentru tine şi că, de cele mai multe ori, aceasta cuprinde şi lentilele de contact. Întreabă-ţi specialistul oftalmolog despre ele şi cere o probă la urmatoarea vizită medicală! Dr Roxana Cozubaş Medic specialist oftalmolog 

Postat pe 04-11-2015 de Alex Q&A, Recomandate 0 321

Lasa un ComentariuLasati un comentariu

Trebuie sa  fiti logat pentru a posta un comentariu.

Categorii Blog

Arhiva Blog

Related articles

Next

Niciun produs

Urmeaza a se stabili Transport
0 lei Total

Finalizare comanda