Daca am ochii de culoare inchisa le pot schimba culoarea cu lentilele de contact cosmetice?
Da. Exista o varietate mare de marci de lentile de contact cosmetice. Aceste lentile colorate pot schimba culoarea ochilor, indiferent de culoarea naturala. Totusi, in functie de culoarea naturala a ochiului, nunatele pot diferi de la persoana la persoana.

Pot dormi cu lentilele de contact?
Multi producatori fabrica lentile de contact cu perioada indelungata de folosire si cu care sa se poata dormi. Totusi, statisticile arata ca riscul de infectie si iritare cresc substantial in cazul persoanelor care dorm cu lentilele de contact.

Exista vreo limita de varsta pentru portul lentilelor?
Nu exista o limita de varsta pentru a purta lentile de contact, atat timp cat a fost consultat in prealabil specialistul oftalmolog. Daca nu exista contraindicatii medicale, oamenii pot beneficia de avantajele lentilelor de contact la orice varsta, insa doar doctorul oftalmolog poate confirma acest lucru prin efectuarea unui consult in urma caruia se stabileste alternativa de corectie optima in functie de diagnostic.

De la ce varsta pot copiii purta lentile de contact?
Nu exista o varsta minima de la care sa se inceapa portul de lentile de contact. Unii copii de 7-8 ani pot fi mai responsabili decat altii de 14-15 ani, asadar nu varsta este un criteriu decisiv. Un alt rol foarte important il au parintii si implicarea lor in procesul de adaptare a lentilelor de contact.

Daca nu am purtat niciodata lentile de contact, pot sa ma prezint la orice cabinet de optica medicala si sa incerc orice tip de lentile?
Din pacate, nu. Mai intai este nevoie ca medicul oftalmolog sa-ti examineze ochii. In cazul in care doctorul nu constata vreo problema, poti proba lentilele de contact cosmetice care ti se potrivesc.

Cat timp pot folosi un recipient pentru pastrarea lentilelor inainte sa fie necesara inlocuirea lui?
Este de preferat sa inlopcuiesti recipientul al fiecare 30 de zile, altfel se pot dezvolta in interior microorganisme periculoase.

Pot sa ma machiez in timp ce port lentile de contact?
Da, atat timp cat respecti un set de reguli simple precum aplicarea lentilelor inainte de a te machia si scoaterea acestora inainte sa te demachiezi.

Pot purta lentile de contact atunci cand inot sau imi petrec timpul la piscina?
Nu se recomanda purtarea lentilelor la inot fara folosirea ochealarilor de inot, pentru ca risti sa le pierzi, iar clorul si microorganismele din apa se pot depune pe lentila, crescand riscul de infectii si iritatii oculare.

Cand trebuie sa imi inlocuiesc lentilele?
Respecta indicatiile specialistului tau oftalmolog cu privire la modul de purtare a lentilelor tale. Este preferabil sa iti notezi data la care trebuie inlocuite lentilele si sa respecti indicatiile prescrise pentru tipul de lentila pe care il folosesti, pentru a reduce riscul aparitiei iritatiilor si infectiilor oculare.