La vârsta mea, pot purta lentile de contact?

Este o întrebare pe care o aud foarte des în cabinet, ca răspuns la tentativa mea de a recomanda portul lentilelor de contact, ca alternativă la ochelari. De obicei întreb toţi pacienţii miopi dacă nu s-au gandit şi la varianta de lentile de contact pentru corecţia optică. În general, aceştia sunt candidaţii ideali pentru proba de lentile. Persoanele cu miopie, văzând bine la o distanţă mică, se vor descurca mult mai bine în manevrarea lentilelor de contact şi işi vor însuşi foarte uşor manualitatea de care este nevoie pentru a le adapta corect.

Persoanele cu hipermetropie sau astigmatism pot avea ceva dificultăţi în aplicarea facilă a lentilelor, însă cu un pic de exerciţiu şi cu o oglindă care să mărească, şi un hipermetrop de +4.00 Dsf se poate descurca.

Lentilele de contact la copii

Experienţa proprie mi-a adus pacienţi şi de numai 7-8 ani, candidaţi ideali pentru lentile de contact:

 • Dioptrii mari care au rezultat în ochelari grei, care se spargeau/zgâriau uşor şi trebuiau schimbaţi des.
 • Tot dioptriile mari, de la o valoare în sus, dau aberaţii optice foarte mari (perceperea obiectelor de dimensiuni diferite, în caz de dioptrii mult diferite, ochiul drept faţă de ochiul stâng). Lentilele de contact, pentru că se află în prelungirea sistemului optic al ochiului, anulează această anizeiconie (percepţie diferită de dimensiuni între cei doi ochi).
 • Copiii foarte activi, care practică sport (inclusiv înot), nu işi pot purta corecţia optică în acest timp, ducând la pierderea performanţelor în acest domeniu. Nepurtarea corecţiei optice la copilul mic poate să ducă la scăderea iremediabilă a acuităţii vizuale sau la creşterea dioptriilor în timp.
 • Copiii au încredere mai mare în ei purtând lentil de contact, mai ales dacă cei din mediul lor de viaţă (colegi de gradiniţă/şcoală) i-au marginalizat din cauza purtării ochelarilor.

Una dintre fricile parinţilor în acest domeniu este că micuţii lor nu vor fi capabili să menţină regulile de igienă pentru un port adecvat. Tot experienţa mi-a arătat că cei mici sunt mai ascultători de sfaturile medicului decât sunt adulţii sau adolescenţii. Desigur că şi unul dintre parinte trebuie să fie implicat activ în procesul de monitorizare al celui mic.

Lentilele de contact la adulţii trecuţi de 40 de ani

În jurul vârstei de 40 de ani intervine necesitatea purtării unei perechi de ochelari pentru îmbunătăţirea vederii de aproape, astfel că aceşti pacienţi au nevoie de lentile speciale – multifocale sau progresive. Fie că alegi să le porţi în ochelari sau lentile de contact, avantajele lor faţă de ochelarii monofocali (pentru o singură distanţă) sunt clare:

 • Libertate de mişcare şi siguranţă în executarea diverselor manevre (condus), datorită acoperirii tuturor zonelor cu o vedere clară – distanţă, intermediar şi aproape.
 • Lentilele de contact oferă un câmp vizual mai mare decât cel dat de ochelari, făcându-le ideale pentru practicarea sporturilor.

 

În plus, dacă nu te-ai adaptat cu lentilele de contact progresive (necesită, ca şi la ochelari, o perioadă de 1-3 săptămâni în care creierul să se obişnuiască cu noua imagine), poţi purta permanent dioptria de distanţă în lentila de contact, iar când ai de scris/citit ceva în zona de aproape, să-ţi pui ochelarii de aproape. Totuşi, acest lucru necesită o prescripţie specială de dioptrii, aşa că anunţă-ţi medicul despre ce metodă de îmbunătăţire a vederii vrei să utilizezi.

În orice categorie de varstă te afli, trebuie să ştii că există o metodă de corecţie a vederii şi pentru tine şi că, de cele mai multe ori, aceasta cuprinde şi lentilele de contact. Întreabă-ţi specialistul oftalmolog despre ele şi cere o probă la urmatoarea vizită medicală!

Dr Roxana Cozubaş

Medic specialist oftalmolog

12308544_180404675637989_4748534174502131991_n

Am două rețete cu parametri diferiti de la doi medici oftalmologi. De ce diferă?

De multe ori, mi se întâmplă să primesc pacienți la consultație care, la întrebarea de deschidere “ce vă deranjează la vederea Dvs?”, îmi răspund că mai vor o a doua părere medicală, având déjà o rețetă din altă parte.

Pentru a înțelege motivele care generează diferențe între două rețete emise în momente ale zilei diferite, trebuie să înțelegem un pic din anatomia ochiului și cum funcționează sistemul optic al ochiului.

Ochiul este un sistem optic ce însumează în jur de 60 de dioptrii, dintre care o parte revin corneei (țesutul transparent de la suprafața părții colorate a ochiului) și o altă parte este generată de cristalin. Acesta din urmă este o lentilă ce își modifică puterea în funcție de distanța la care privim, dar și de starea lui fiziolgică.

La naștere, capacitatea de creștere a puterii din partea cristalinului (denumită acomodație) este incredibil de mare, astfel că bebelușii pot vedea bine la o distanță mică față de ochi. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, puterea de acomodație scade fiziologic, la toate persoanele, astfel că, în jur de 40 de ani, sesizăm că se vede mai bine scrisul mic de pe telefon/carte dacă îndepărtăm mâna de ochi.

Din cauza acestor variabile din interiorul sistemului optic al ochiului, pot apărea diferențe între două rețete emise (chiar și de către același prescriptor). Astfel, persoanele cu miopie (cele care au nevoie de dioptrii cu minus) trebuie să fie foarte odihnite când vin la consultație, altfel existând riscul ca medicul să prescrie o dioptrie de minus mai mare decât este nevoie în realitate. Dacă acest lucru nu este posibil, trebuie să iei in considerare că ți se vor administra picături pentru a determina cât mai corect valorile rețetei oftalmologice.

Persoanele care au nevoie de ochelari cu plus (hipermetropii), pot să acomodeze – ochii lor depun un efort prin care să susțină parte din aceasta dioptrie. Restul de dioptrie va trebui transpusă într-o pereche de ochelari. Totusi, și aici, dacă vii odihnit la consultatie (în prima parte a zilei), vei primi o dioptrie, iar dacă vii după masă, dioptria susținută de ochi va fi mai mică, astfel că ochiul va “cere” un plus mai mare.

Un lucru similar se întâmplă la ochelarii pentru aproape, caz în care ochii tăi au nevoie de o anumită dioptrie dimineață și alta, mai puternică, după masă. Totuși, aceste diferențe sunt mici, de 0.25 – 0.50 dioptrii.

În concluzie, trebuie să înțelegi că ochii tăi nu sunt un sistem matematic, ci unul fiziologic, care se adaptează mereu la condițiile de mediu și la starea ta de odihnă/oboseală, precum si la distanța la care privești. Ține cont de acest lucru atunci cand îți programezi următoarele vizite la medicul oftalmolog și comunică-i toate aspectele care te deranjează la vederea ta!

Dr Roxana Cozubaș

Medic Specialist Oftalmolog

12308544_180404675637989_4748534174502131991_n

Si tu poti fi Mos Craciun!

1

Craciunul e foarte aproape, iar din ce in ce mai multa lume spune ca nu mai simte spiritul sarbatorilor. Cu totii ne grabim, cu totii alergam, vrem ca acel ceva sa se intample ieri. E ceva de asteptat, la urma urmei. Traind intr-o societate care te preseaza constant sa ai solutia in secunda urmatoare, pierzi din vedere multe lucruri. Tocmai de aceea, credem ca am gasit solutia pentru a regasi spiritul sarbatorilor: ajutorarea celor care nu sunt la fel de norocosi ca si noi.

Familia Iancu locuieste in cartierul Priseaca din Targoviste. Toata familia, compusa din 12 oameni, doarme intr-o singura incapere incalzita de o soba de pamant. Situatia lor financiara nu este una buna, familia Iancu intretinandu-se din alocatiile copiilor.

Acum trei ani, lucrurile incepeau sa arate mai bine. Cu sprijinul unor fundatii, au reusit sa inceapa constructia unei case mai incapatoare, insa din lipsa de bani si materiale de constructii doar peretii au putut fi ridicati.

Florin Iancu, tatal copiilor, a fost sportiv de performanta, insa o meningita l-a facut sa renunte la cariera. Acum munceste cu ziua prin sat ca si sotia lui, Vasilica. Cat despre copii, realizarile se tin lant. Cea mare este studenta la Academia de Politie din Bucuresti, unul dintre baieti invata la Seminarul Teologic din Constanta si alte trei fete au ales tot Teologia, insa in Targoviste. Cei mici invata la Scoala Coresi din Targoviste, una dintre cele mai bune scoli din oras.

Echipa Conga s-a mobilizat pentru familia Iancu, adunand pana acum cadouri pentru toti membrii familiei. Totusi, acestia au nevoie de multe lucruri si aici fiecare putem aduce un aport important. Mai jos este o lista cu nevoile familiei Iancu:

– lemne pentru iarna;

– 6 abonamente pentru transportul in comun in Targoviste (costul unui abonament este de 78 de lei de copil). Observatie: Abonamentele nu se deconteaza de regia de transport, ramane la latitudinea scolii daca plateste abonamentul;

– 10 perechi de bocanci sau ghete pentru iarna – masuri 30 (fata), 32 (baiat), 34 (baiat), 35 (fata), 35 (baiat), 39 (fata), 39 (fata), 40 (fata), 40 (fata), 41 (baiat);

– alimente (orice este binevenit);

– materiale de construcţii.

1. Iustina Florentina, 4 ani (nevoi: ghete sau bocanci nr 30; sosete, ciorapi, manusi , fular, caciula)
2. Andrei Cristian, 5 ani (nevoi: bocanci nr 32, geaca, sosete, ciorapi, manusi , fular, caciula)
3. Alexandru, 9 ani, elev in clasa a IV-a (nevoi: bocanci nr 34 , trening, sosete, manusi, fular, caciula)
4. Mihaita, 11 ani, elev in clasa a V-a (nevoi: bocanci nr 35, trening, sosete, manusi, fular, fes)
5. Rebeca Ionela, 11 ani, eleva în clasa a V-a (nevoi: bocanci nr 35 ; ciorapi lungi grosi, pantaloni de scoala grosi, trening)
6. Vasilica Florin (băiat), 15 ani, elev in clasa a IX a la Seminarul Teologic din Constanta (nevoi: ghete/bocanci nr 41; trening, sosete, msnusi, fular, fes)
7. Lorena Stefania, 14 ani, eleva in clasa a VIII-a la Seminarul Teologic din Targoviste (nevoi: ghete nr 40; geaca L (inaltime 1,69), trening XL, fes, manusi , fular.
8. Mihaela, 17 ani, eleva in clasa a XII-a la Seminarul Teologic din Targoviste, a avut probleme cu inima (nevoi: ghete nr 40, geaca XL, sosete, ciorapi lungi, pantaloni grosi)
9. Elena Isabela, 18 ani, eleva in clasa a XII-a la Seminarul Teologic din Targoviste (nevoi: ghete nr 39, geaca xl, fes, manusi , fular, sosete)
10. Dana Maria, 19 ani, studenta in anul I la Academia de Politie din Bucuresti, la Jandarmerie (ghete nr 39)

Pentru moment dorim sa cumparam lemne pentru iarna pentru că este deja frig si aceasta este nevoia stringenta a familiei.

Pentru cei care vor sa ne ajute sa cumparam lemne si sa susţinem si pentru alte nevoi aceasta familie (în functie de fondurile pe care le vom strange) se pot face donatii în contul
RO92 RZBR 0000 0600 1590 6640, deschis pe numele Asociatiei “Sfantul Nicolae si Sfântul Efrem cel Nou”, cu mentiunea “PENTRU FAMILIA IANCU”.

Va multumim mult pentru ajutorul acordat si va uram pe aceasta cale sarbatori fericite si numai bine!

De ce sa alegi lentile de contact?

Lentilele de contact sunt dispozitive medicale folosite la corectia unui viciu de refractie al ochiului (miopie, hipermetropie, astigmatism sau presbiopie) si/sau la schimbarea aparenta a culorii ochilor (irisului).

 

Tipuri de lentile de contact

–                          Moi  (flexibile), cele mai frecvente: medicale; cosmetice; cosmetice cu dioptrii

–                          Dure (rigide) – au o utilizare mai restransa

 

Avantajele utilizarii lentilelor de contact sunt multiple:

–          Acuratetea vizuala : camp vizual mult marit fata de ochelari; vederea periferica buna; corectia vederii se realizeaza in orice directie a privirii , deoarece  lentila de contact  se misca odata cu ochiul; posibilitati de corectie totala a unor vicii de refractie mare (toleranta mare la purtare fata de ochelari).

–          Estetic si medical: Lentilele de contact sunt aproape invizibile; efectul psihologic si estetic (se pot utiliza de la varste foarte mici – 8-10 ani).

–          Rol de protective: in sport, lentilele elimina posibilitatea ranirii nasului sau ochilor de catre ochelari in cazul unui impact.

–          Comparativ cu ochelarii: lentilele de contact nu sunt afectate atunci cand ploua, ninge sau este frig afara; nu aluneca de pe nas, nu exercita presiune asupra urechilor, nasului sau a tamplelor; se pot purta in combinatie cu orice pereche de ochelari de soare.

 

Totusi, lentilele de contact prezinta si cateva limitari: manevrare si intretinere stricta, program de purtare strict, controale regulate la medicul oftalmolog.

 

Exista momente cand nu e potrivit sa purtam lentile de contact; de aceea, ochelarii nu trebuie sa lipseasca din viata de zi cu zi:

–          alergii, inflamatii, infectii, iritatii in zona perioculara (inclusiv raceala, conjunctivita);

–          ochi uscat, fara folosirea de lacrimi artificiale

–          medii cu praf, fum sau aer conditionat puternic

–          sporturi acvatice, fara ochelari de lternativ

 

Modalitati de purtare

Pentru ca lucrurile in materie de lentile de contact au evoluat foarte mult in ultima decada, materialele folosite la conceperea lor permit acum purtarea lentilelor pana la 16-18 ore pe zi sau chiar permanent timp de 30 de zile. Totusi, trebuie stiut ca nu toate lentilele au acest regim de purtare, iar avizul unei persoane specializate (medic oftalmolog sau optometrist) se impune in alegerea acestor produse.

Cele mai sanatoase lentile de contact sunt cele de unica folosinta (se pun pe ochi dimineata si seara se arunca), permitand portul alternativ cu ochelarii. Altfel, lentilele de 2 saptamani sau de o luna, o data desfacute, expira la sfarsitul perioadei chiar daca le purtam sau nu.

Lentilele conventionale (cu port de 3 luni sau de un an) sunt dintr-un material foarte invechit, care nu permite ochiului sa “respire”. In plus, este aceeasi lentila pe care o purtati zilnic, timp de un an! Acest regim de purtare este rezervat dioptriilor extreme pentru care nu exista lentile standard, de stoc.

Lentilele de contact cosmetice (indiferent daca au sau nu dioptrii) se poarta ocazional, materialul din care sunt facute fiind, de asemenea, de o generatie mai veche.

Dr Roxana Cozubas, Medic Specialist Oftalmolog

5_sfaturi_protectie_solara_iarna

De Sarbatori, ai Transport Gratuit + Cadouri

Anul acesta Mosul vine cu tolba plina. Vei primi daruri multe pentru comenzile tale iar Transportul este GRATUIT!

Iarna aceasta Conga te transformă în spiridușul lui Moș Crăciun! Scapă rapid de stres-ul găsirii cadoului perfect de sărbători. Cu ofertele noastre, pune și tu pe primul loc sănătatea ta și a celor dragi alegând rapid, eficient și economic cadouri potrivite pentru toți! În plus, primești multe cadouri utile.

Vezi darurile Mosului!

Conga---Promotie-Transport-Gratuit

 

 

 

Sfaturi pentru utilizarea confortabila a lentilelor de contact iarna

Lentilele de contact au multiple avantaje pentru portul de zi cu zi: camp vizual mult marit fata de ochelari, insotit de vederea periferica buna, corectia vederii se realizeaza in orice directie a privirii, iar efectul psihologic si estetic este mult imbunatatit fata de ochelari. Pe timp ploios sau ninsoare, lentilele nu sunt afectate, nu aluneca de pe nas, nu exercita presiune asupra urechilor, nasului sau a tamplelor; de asemenea, se pot purta in combinatie cu orice pereche de ochelari de soare.

Pentru persoanele care poarta lentile de contact de mult timp sau in diverse conditii de mediu, pot aparea uneori semne ale sindromului de ochi uscat. Cele mai frecvente acuze ale pacientilor sunt cele de senzatie de uscaciune sau arsura la nivelul ochilor. Unii pacienti se pot plange de “corp strain sau nisip in ochi”, fotosensibilitate sau chiar lacrimare excesiva. Aceste simptome, care apar si in lipsa utilizarii lentilelor de contact, sunt mai intalnite la persoanele care petrec timp in medii cu aer conditionat, caldura excesiva, in fata televizorului sau a calculatorului, precum si a altor dispozitive electronice. Unele medicamente si inaintarea in varsta sunt, de asemenea, factori care pot creste riscul de aparitie al sindromului de ochi uscat.

Pentru a preintampina aceste neplaceri, este bine sa administrati lacrimi artificiale. Acestea inlocuiesc filmul lacrimal afectat de conditiile de mediu dure sau de starile interne care duc la dezechilibre in lacrimile naturale. Ca forma de prezentare, le gasiti in flacoane, sub forma de picaturi, suspensie, emulsie sau gel, ultimul aplicandu-se mai ales seara. Verificati pe eticheta compatibilitatea cu portul lentilelor de contact! Cele care nu sunt compatibile, se instileaza inainte de a aplica lentila cu 10-15 minute si dupa scoaterea ei.

Pentru a avea un confort de cat mai lunga durata cu lentilele de contact, va mai sfatuiesc sa nu stati in incaperi cu aer uscat (aer conditionat cald sau rece); daca sunteti nevoit, atunci plasati pe calorifere sau pe pervaz, la soare, vase de apa din care atmosfera sa se umidifice. Cand lucrati la calculator, aplicati regula 20-20-20: la fiecare 20 de minute, uitati-va timp de 20 de secunde la distata de 20 de “feet” picioare (echivalentul a 6 metri). Acest lucru va va relaxa vederea de aproape si va va face mai odihnit. Tot pe perioada lucrului la calculator sau alte ecrane, este bine sa nu uitati sa clipiti . Acest gest simplu imprastie lacrimile pe suprafata ochilor si a lentilei de contact si le hidrateaza uniform, oferindu-va o vedere mai clara.

Dr Roxana Cozubas, Medic Specialist Oftalmolog

12308544_180404675637989_4748534174502131991_n

Din culisele Black Friday

black-friday-sign

Dupa Halloween, romanii au imprumutat de la americani si Black Friday, ziua care deschide sezonul cumparaturilor pentru sarbatorile de iarna. Numele Black Friday a aparut prima oara in Philadelphia, unde descria traficul greu de dupa Ziua Recunostintei. 1961 a fost primul an in care s-a folosit acest termen, urmand sa se extinda dincolo de Philadelphia in anul 1975.

Black Friday vine de la expresia din engleza “get in the black”, adica a face profit. Termenul a aparut pentru ca retailerii sperau ca aceasta zi sa le aduca balanta pe zero sau chiar sa le aduca profit odata cu venirea sarbatorilor. Aceasta zi a fost preluata de branduri din intreaga lume, pentru a-si promova promotiile. Aceasta zi este una dintre cele mai populare zile pentru cei care vaneaza reduceri

Intre anii 1993 şi 2001, Black Friday s-a clasat printre primele cinci zile ca popularitate, iar in 2003 a fost cea mai aglomerata zi de cumparaturi pastrandu-si pozitia. Potrivit unui studiu propriu, IBM a anuntat in 2011 ca vanzarile magazinelor au crescut cu 24,3%.

In 2012,  in California cativa oameni si-au instalat corturile in fata unui magazin Best Buy inca de pe 12 noiembrie pentru a fi primii care profita de reduceri.

La Conga nu trebuie sa va instalati corturile in fata showroom-ului, ofertele si reducerile noastre de pana la 70% va asteapta pe site!

Lentile de contact – beneficii si riscuri

Lentilele de contact sunt dispozitive medicale folosite la corectia unui viciu de refractie al ochiului (miopie, hipermetropie, astigmatism sau presbiopie) si/sau la schimbarea aparenta a culorii ochilor (irisului). Pe langa avantajele evidente ale purtarii de lentile de contact, trebuie sa tinem cont si de riscurile la care ne supunem, daca nu respectam indicatiile specialistilor (medic, optometrist, optician).

Avantajele utilizarii lentilelor de contact sunt multiple:

–          Acuratetea vizuala : camp vizual mult marit fata de ochelari; vederea periferica buna; corectia vederii se realizeaza in orice directie a privirii , deoarece  lentila de contact  se misca odata cu ochiul; posibilitati de corectie totala a unor vicii de refractie mare (toleranta mare la purtare fata de ochelari).

–          Estetic si medical: Lentilele de contact sunt aproape invizibile; efectul psihologic si estetic (se pot utiliza de la varste foarte mici – 8-10 ani).

–          Rol de protectie: in sport, lentilele elimina posibilitatea ranirii nasului sau ochilor de catre ochelari in cazul unui impact.

–          Comparativ cu ochelarii: lentilele de contact nu sunt afectate atunci cand ploua, ninge sau este frig afara; nu aluneca de pe nas, nu exercita presiune asupra urechilor, nasului sau a tamplelor; se pot purta in combinatie cu orice pereche de ochelari de soare.

Totusi, lentilele de contact prezinta si cateva limitari: manevrare si intretinere stricta, program de purtare strict, controale regulate la medicul oftalmolog.

Exista momente cand nu e potrivit sa purtam lentile de contact; de aceea, ochelarii nu trebuie sa lipseasca din viata de zi cu zi:

–          alergii, inflamatii, infectii, iritatii in zona perioculara (inclusiv raceala, conjunctivita);

–          ochi uscat, fara folosirea de lacrimi artificiale

–          medii cu praf, fum sau aer conditionat puternic

–          sporturi acvatice, fara ochelari de protectie

Cele mai frecvente si usor de recunoscut complicatii sunt hiperemia conjunctivala (ochiul rosu) sau conjunctivita legata de portul lentilelor de contact. Din pacate, lentila de contact actioneaza ca un pansament care nu lasa durerea sa se manifeste, astfel ca, daca nu le indepartati din ochi, nu va veti da seama ca este ceva in neregula.

Hiperemia conjunctivala este primul semn ca la tesutul de la exteriorul ochiului ajunge prea putin oxigen si incearca sa suplineasca acest aport inadecvat “tragandu-si” vase de sange cu nutrienti cat mai aproape de ea. In cazuri mai avansate, acest tesut rosu poate sa acopere toata corneea, iar vederea este afectata serios.

Conjunctivita apare mai ales in cazul portului inadecvat de lentile de contact din hidrogel; este o afectiune data de frecarea suprafetei neregulate a lentilei incarcate cu depozite de interiorul pleoapei; de asemenea, poate aparea si in cazul lipsei oxigenului pentru mult timp (prelungirea numarului de ore de purtare zilnica si/sau prelungirea numarului de zile de purtare in total).

In cazuri grave, poate aparea si keratita/ulcerul corneean, o afectiune grava care poate duce la perforarea acestui tesut si la pierderea vederii in lipsa unui transplant de cornee.

In toate aceste cazuri, in stadiile avansate, TREBUIE INTRERUPT PORTUL DE LENTILE DE CONTACT si sa va indreptati de urgenta catre un consult oftalmologic.

Dr Roxana Cozubas

Medic specialist oftalmolog

Halloween-ul se apropie, TU te-ai accesorizat adecvat?

Halloween-ul, o sarbatoare din ce in ce mai atractiva pentru romani, te pune in dificultate in alegerea costumatiei potrivite, dar si a accesoriilor asortate tinutei. Lentilele de contact pot fi parte din aceste accesorii, dar ele reprezinta mai mult decat atat.  Trebuie sa stiti ca utilizarea lentilelor de contact pentru Halloween nu va avea repercursiuni asupra sanatatii oculare, daca veti respecta regulile de baza:

 •  Igiena in momentul aplicarii lentilelor
 •  Utilizarea corecta a solutiei de intretinere
 •  Folosirea lacrimilor artificiale
 •  Respectarea timpului de purtare

Lentilele de contact (fie ele cosmetice simple si/sau cu dioptrii) sunt dispozitive medicale cu rol de a nuanta culoarea ochilor si/sau de a le schimba puterea refractiva. Achizitionarea lor trebuie sa fie facuta de pe site-uri sau din magazine de optica medicala, autorizate in vanzarea acestor produse.

Trebuie sa stiti ca, exceptand un singur model, toate lentilele de contact colorate, au un regim de purtare de cateva ore pe zi (maxim 10-12 ore). In mod exceptional, Air Optix Colors, prima lentila de contact colorata din Romania din silicon-hidrogel, un material revolutionar care permite ochiului sa “respire” cu lentila aplicata chiar si 18-20 de ore, ca si cand ar fi liber. Aceasta lentila se foloseste o luna de la desigilarea din ambalajul original.

Lentilele de contact colorate traditionale pot fi utilizate pe parcursul a 30 de purtari efectuate in maxim 3 luni de la desigilare sau dupa indicatiile producatorului.  Deoarece se poarta ocazional solutia in care se pastreaza lentilele va fi inlocuita zilnic cu solutie proaspata, chiar daca acestea nu se folosesc.

Recomandarea mea este sa cititi cu atentie regimul de purtare mentionat pe fiecare ambalaj si sa nu depasiti termenul de utilizare de la desigilare.

Indiferent de tipul de lentila selectat, trebuie sa respectati regulile de igiena. In general, cu cat o lentila se poarta mai putin de la desigilare, cu atat este mai sanatoasa pentru ochi. Exista materiale care permit dormitul cu lentila pe ochi, dar recomand sa nu faceti acest lucru decat in caz de extrema urgenta. Este cunoscut faptul ca dormitul cu lentilele pe suprafata ochilor creste foarte mult riscul de infectii oculare.

Solutia de intretinere trebuie sa fie compatibila cu tipul de lentila si cu suprafata ochilor dvs. Specialistul va va recomanda cea mai buna varianta pentru situatia in care va aflati.

Foarte indicate sunt lacrimile artificiale de aplicat peste lentilele de contact, de-a lungul perioadei de purtare, de 3-4 ori pe zi, mai ales in medii mai putin prietenoase cu ochii: fum de tigara, praf, vant, aer conditionat, caldura uscata, ecrane luminoase etc. Recomand Systane pentru compatibilitatea extinsa cu lentilele de contact.

Inchei prin a va dori petrecere frumoasa si sa nu uitati sa aveti grija de ochii dvs!

Dr Roxana Cozubas

Medic Specialist Oftalmolog10375909_906838869337255_5549239685548055019_n

Echipa Conga.ro

Echipa noastra este una tanara, dar cu multa experienta. Fiecare membru al echipei are un pachet de informatii bine definite astfel incat intotdeauna veti fi consiliati pentru a va asigura ca alegeti ceea ce vi se potriveste cel mai bine.

De asemenea, puteti solicita sfatul medicului specialist Cozubas Roxana la adresa de mail: doctor@conga.ro. Dr. Cozubas a terminat studiile Universitatii de medicina si farmacie “Carol Davila”, urmand in paralel diverse cursuri specializate de pregatire in domeniul lentilelor de contact  atat in tara cat si in srainatate:

 • Apr 2015: Curs “Actualitati in strabologie” (UMF Cluj Napoca)
 • Nov 2014: Prescrierea si adaptarea lentilelor de contact moi (Istanbul, Bausch+Lomb)
 • Sep 2014: Curs de pregatire ERG/PEV (Optimed)
 • Mar 2014: Simpozion “Actualitati in domeniul lentilelor de contact” (Alcon)
 • Nov 2013: Curs Menicon de adaptare lentile de contact dure (Sibiu)
 • Iul 2013: Curs Menicon de Ortokeratologie (Brasov)
 • Mar 2013: Seminarul Profesional Hoya (Bucuresti)
 • Oct 2012: Curs de refractie, proprietatile lentilelor de contact si portul lentilelor de contact (Praga, Johnson&Johnson)
 • Mai 2012: Curs Regional de Contactologie “Noutati Bausch+Lomb pentru pacientii cu Astigmatism” (Bucuresti)
 • Mai 2012: Lansarea AirOptix Night&Day Aqua (Bran, Optimed)
 • Mai 2012: Curs Regional de Contactologie “Refractia oculara si Adaptarea lentilelor de contact moi” (Bausch+Lomb)
 • Apr 2012: Adaptarea cu succes a lentilelor de contact dure (Optimed)
 • Apr 2012: Lentilele de contact si ochiul (Praga, Johnson&Johnson)
 • Mar 2012: Curs de Refractie Oculara, Facultatea de Optometrie, Universitatea Politehnica Bucuresti, Prof Comeaga Daniel
 • Feb 2012: Adaptarea lentilelor de contact sferice si torice (Johnson&Johnson)
 • Oct 2011: Lentilele de contact din Silicon-Hidrogel, in practica de zi cu zi (Bausch+Lomb)
 • Oct 2011: Curs Regional de Contactologie “Prescrierea si adaptarea lentilelor de contact moi” (Bausch+Lomb)

Puteti fi siguri ca primiti sfaturi de la o echipa de profesionisti! Raspundem intotdeauna prompt si suntem atenti la nevoile clientilor nostri oferind seriozitate. Produsele noastre se adreseaza unei game cat mai largi de nevoi, avand un raport foarte bun calitate-pret. In cazul unui inconvenient Echipa Conga va sta la dispozitie si va solutiona problema in cel mai scurt timp.10375909_906838869337255_5549239685548055019_n